Reconstructie en rectificering eindklassement jongens categorie 6

Reconstructie en rectificering eindklassement jongens categorie 6

Als organisatie zijn we druk bezig geweest om de feiten voor categorie 6 boven tafel te halen, om zo toch een eindklassement op te kunnen maken. Dit zijn we ook verplicht naar alle deelnemers toe, die zo hun best gedaan hebben.

Dit heeft er eerst toe geleid dat nagegaan is waar het mis is gegaan. Etappe 3 kreeg een V2 mee, omdat er 1 renner niet gestart was, maar er daarna gelijk doorgestart was en niet 30 sec gewacht. De tijden van de renners erna zijn toen aangepast door er 30 sec bij op te tellen. Voor de renners die voor Simone Jol al gestart waren betekende dit, dat hun achterstand in deze rit 30 secondes minder werd. Dit ging allemaal nog goed.

De fout ontstond bij etappe 4. Er kwam eerst een uitslag van 13:31, wat wel erg snel zou zijn voor een criterium over 19,5 km. Het vermoeden bestond daarop dat dit een doorkomst was van 1 van de rondes en niet de laatste doorkomst. Bij het nagaan van de doorkomsten in mylaps kon toen echter nergens 1 van deze doorkomsten gevonden worden. Maar de oplossing kwam uit het klassement na etappe 2. Die gaf een tijd van 15:05 aan de leider. En een simpele optelsom van 1:34 (proloog) + 13:31 (puntenkoers) geeft een tijd van 15:05. Het bleek dus dat Etappe 4 V1 uitslag de uitslag van etappe 2 (puntenkoers) is geweest. Dat komt ook overeen met het feit dat die uitslag nooit gepubliceerd is op de site.

Daarna is er een Etappe 4 V2 uitslag gekomen, welke wel de juiste uitslag was. Het is daarna alsnog fout gegaan, doordat de bonificatie secondes nooit zijn aangepast naar deze nieuwe uitslag. Eveneens waren er voor etappe 5 (omloop) foutieve bonificaties toegekend.

We hebben nu het klassement volledig opnieuw berekend, met de bonificaties voor etappe 4 en 5 gebaseerd op de juiste etappe uitslagen.

Wat helaas nog niet gelukt is, is het juiste puntenklassement te berekenen. Voor etappe 4 zijn vooralsnog de tussensprint uitslagen niet bekend. Ook hier is etappe 2 nogmaals doorgekomen als etappe 4. Waardoor Etappe 2 nu 2x meetelt en etappe 4 in zijn geheel niet.

Categorie 6 is toch wel 1 van de meest spannende categorieën gebleken. Nadat alle rook was opgetrokken bleken er liefst 6 renners binnen 2 secondes van elkaar te zijn gefinisht. En moest het reglement in verschillende gevallen de doorslag geven. Dit geeft nl. aan dat bij een gelijke stand de tijd in de lange tijdrit beslissend is.

Na de lange tijdrit ging Marvin Peters aan de leiding, met een marge van “2 op Raphael Mouton, “5 op nick Brand, “6 op Stef Koning en Tristan Poucet en “10 op sprinter Jasper Huitema. De tijdrit kanonnen Marvin en Raphael gaven elkaar maar weinig toe, in beide manches was Marvin 1 sec sneller. De andere sterke mannen die in de proloog dichtbij bleven, wisten nu de schade te beperken en binnen schootafstand te blijven.

Vervolgens het criterium, Jasper deed wat van hem verwacht werd en moest doen ook, hij pakte de volle buit en 5 tellen bonificatie. Stef pakte er 4,  Nick 3, Tristan 2 en Raphael 1. Leider Marvin werd 6e jongen en greep zo net naast de bonificaties. Gelukkig voor hem pakte Raphael er slechts 1 en bleef dus leider. De nieuwe tussenstand: Marvin leider, Raphael op “1, Nick en Stef op “2. Tristan op “4 en Jasper op “5.

Mochten er geen tijdsverschillen ontstaan dan zouden er nog 5 renners kunnen winnen. Voor Jasper zou dit niet meer kunnen, die zou nog in dezelfde tijd kunnen komen. Maar Marvin heeft dan de snellere tijdrit. Wel zijn er dan nog altijd 6 renners die uit moeten maken wie er op het podium zal eindigen en in de top 5. De nummers 7-8-9 staan net te ver achter om het met alleen bonificaties te redden. Van de 6 is Raphael de enige die nog een ploegmaat in koers heeft, zou dit beslissend kunnen worden?

In de omloop kan niemand een beslissing forceren en stormen er nog zo’n 20 coureurs af op de meet. Leider Marvin wil of kan niet meer meesprinten, kan iemand daar nog van profiteren? En verschillende renners buiten deze 6 zetten ook nog eens alles op alles om een mooie klassering uit de brand te slepen. De 7e plaats van Luka staat op de tocht en wordt bedreidt door Jonas en Kenay, die zo op hun beurt bonificaties weg kunnen snoepen van anderen en zo onbedoeld Marvin of andere podium kandidaten nog kunnen helpen. In elk geval is de winst in de etappe weer voor Jasper, die daarmee de 5 bonisecondes pakt, maar welke plaats zal het opleveren? De 4 secondes gaan naar Tristan. Dan blijkt dat Marvin, Tristan en en Jasper op dezelfde eindtijd uitkomen. Maar nog altijd weten we dan de winnaar nog niet. Zowel Raphael, Nick als Stef hebben aan een 3e plaats (4e in de uitslag omdat Jerney 2e werd) nog altijd voldoende om met 1 seconde verschil het klassement naar zich toe te trekken. Raphael zou ook nog 4e mogen worden. Als 3e jongen komt echter Jonas over de streep die daarme gelijk in tijd komt met de 7e plek van Luka en over Kenay heen jumpt. Direct na hem komt echt diezelfde Kenay als 4e jongen over de streep en zijn 8e plek terugeist. Beiden komen gelijk in tijd met Luka, maar die handhaaft zich toch als 7e, door zijn snellere tijdrit. Doordat deze jongens zich ertussen reden, weet Marvin zich nu wel zeker van de eindwinst. De laatste bonificatie seconde gaat nog naar Nick, die daarmee gelijk in tijd komt met Raphael, maar vanwege de tijdrituitslag blijft hij toch achter hem.

Er is gekozen om een “open calculatie” eindklassement te tonen, zodat duidelijk zichtbaar is met welke tijden en bonificaties gerekend is. Er zal individueel contact gezocht worden met diegene die te laag of niet gehuldigd zijn.

Eindklassement Jongens cat 6 V2